Advents tid kom till mitt ensamma hus....

Igar var det som sagt forsta advent och jag och anna spenderade den genom att sitta och fa varmeslag pa ett brollop. Gick upp kl fem pa morgonen hann inte ata frukost da papa khoza fick for sig att aka tidigare. sa det var bara att snabbt gora sig i ordning och ivag.
Nar vi val kommer fram till brudens barndomshem (som lag mitt ute i ingenstans och dar de kollade pa en som om man var ett cirkusfreak) sa skulle de tva familjern komma overens om vad brudgummens familj skulle betala till brudens familj. tva och en halv timme satt vi i bilen hungriga, svettiga och trotta. Brollopet skulle borja tio men borjade inte forens efter elva. oh africa! :)
Sjalva cermonin var valdigt annorlunda an om den vi har i sverige. Alla tal och framtradande holls under vigseln och inte efterat som det gor hemma. Det ar kanske bra men alla som ville halla tal holl sig inte till tva minuter utan holl alla var sin liten minipredikan. Men det var en upplevelse och jag gillade det :)

Det var aven graduation i helgen, forst for barnen pa forskolan och sen for varan bror pastor mike som har bott hos familjen khoza. Barnen var sa sota i sina drakter och det kandes lite i hjartat nar man sa hejda till dem. kan bara tanka mig hur det kommer att kannas nar vi ska aka hem.
Nu ar vi lediga fram till januari och pa fredag aker vi till durban pa lite semster. Efter allt svettande och lekande med barnen kan det behovas.

Hoppas ni har det bra i julstoket och julmyset. Maste erkanna att jag saknar det!

Kramar och karlek!

 

ps. Lagger ut bilder nasta gang :) kranglar med uppladdningen och jag ar inte den mest tekniska som gatt i ett par skor. eller jag har inte talamodet till det helt enkelt :p ds.










:)


Angel med mat runt munnen och jag!


Dzomi :)


lunchtime!

Regnet det bara oser ner tralalala!

Det har nu regnat konstant i tva dagar och solen ar som bortblast. Trots att vi igar spenderade dagen pa forskolan med att mala solar. Jag har forresten insett att jag fortfarande ritar lika dant som jag gjorde nar jag var 10 (sassa du vet vad jag menar nar jag sager manniskor utan haka) Barnen uppskattar dock det och sager "beautiful mam emelie"  hehe dumsnallabarn ar det basta som finns! Fick forresten den blygaste pojken att stracka handerna efter mig i tisdags. Det gjorde min dag. :)
I onsdags skar jag halsen av en hona (forra gangen holl jag bara i den och nagon annan skar) det gav mig lite skinn pa nasan. Anna blev vit i ansiktet och gomde sig inne hehe.
Middagen igar var ju ocksa ratt sa minnesvard, kokta tjocka svarta larver och kycklingfotter. Det var verkligen till att bita ihop och tanka pa nagot annat. Larver = VIDRIGT! Det smakade som sega sura skor. ush!
Men vad gor man inte for att ta in sa mkt som mojligt av kulturen :)

Det var Sondagskoleavslutning i kyrkan i sondags. Holl pa i nastan fyra timmar. Men det var dans och sang hela tiden sa det kandes inte sa lange. Barnen har kan verkligen dansa. Trots att jag och anna sett dansen sakert hundra ganger nar de ovade sa kunde vi inte den helt. Barnen larde sig den pa en eftermiddag. :)

Imorgon ska jag och anna till White River och halsa pa en missionar. Ska bli skont och komma ifran mkhuhluh och familjen lite. For det ar verkligen tva helt skilda kulturer och gang pa gang blir det krockar sa det ska bli skont och komma ivag och vara lite anoym.

Tack for alla uppmuntrande kommentarer det gor verkligen allt sa mkt lattare!

Kramar och Karlek!




bilderna


Vi ar pa vag!


Raddningen!


Africa by car!


Vara fans som kommer om kvallarna och fragar efter "mam emelie " och "mam anna"
Tur som ar sa har solen varmt vara ansikten sa vi inte ar likbleka langre :)
Varan favorit Tzoni han dansar som en blandning mellan usher och krosamaja.
Han har alltid sina foppatofflor pa fel hall med. :D


Mama Aggie och Papa Sibiya


Barnen :)

Jag lever!

Antligen har jag hittat ett internetcafe efter mkt om och men! Nu har jag sa mkt att beratta att jag inte vet vad jag ska borja.

Resan hit var lang men gick bra, hade oturen att fa feber nar vi mellanlandade i london men starbucks raddade mig. (Akte samma plan som Vince Vaughn) en liten parantece bara hehe.
Nar vi val kom till Johannesburg sa hittade vi inte pastor Sibiya som skulle hamta oss sa det var lite jobbigt men sen sag vi en man i shorts och skinnjacka, varpa jag och anna undrade om det var sa man sag ut om man var pastor, och det var det banne mig! Tillsammans med pastor Sibiya och en bister ung man vid namn mike gav vi oss ut i den sydafrikanska trafiken (vilket jag latt skulle kunna skriva en uppsatts om, helt galet hur de kor)
Vi akte forbi kakstaderna och adrig forr har jag sett sadan fattigdom. Var svart och halla tararna borta nar man sag de gamla manniskorna sitta med sma spadbarn i famnen och i bara trasor till klader, resultatet av den otroligt stora aidsepidemin.

Efter en timme var man sa full av intryck att kroppen inte orkade sa efter johannesburg somnade froken andersson och froken carlsson.

Familjen som vi bor hos heter Khoza. Det ar papa Khoza och mama khoza sen har det tre barn (som jag fortfrande efter tva veckor har svart att komma ihag) Agatha som ar lika gammal som jag, Ashley som ar 18 och refiluwe 16 (den stavningen ar nog inte ratt nagonstans men jag kan uttala det i alla fall) och vi bor i samhallet Mhukhulu nagra mil utanfor white river. Det ar varmt och om italien i somras var varmt sa ar det ingenting. Jag ar installd pa att vara svettig konstant i ett halvar.

Hittills har jag sett tre doda ormar, nackat en hona samt atit kycklingfotter. Just det ja... var pa brollop i helgen i Pretoria som ligger utanfor Johannesburg.
Det tar ungefar ca fem timmar dit normalt satt med bil ifran Mhukulu, nar vi akte dit tog det tio timmar pga punktering, banomatkoer och bilkoer (behover jag namna att det var 34 grader ute och minst 40 i bilen) Nar vi val kommer fram till farmen (som lag in the middle of nowere) dar brollopet skall hallas sa blir jag och anna visade till varat rum dar vi skulle sova. Vi var tvungna att ga igenom ett morkt falt dar jag fick mer eller mindre panik da jag inte sag vad jag satte ner mina fotter. Detta var pa landet i sydafrika dar det finns ormar stora som krokodiler. i alla fall sa nar vi far se vara rum sa liknade det mer eller mindre en bunker ifran andra varldskriget. Det var baracker med noppriga madrasser samt jordgolv och kackelackor i massvis. Har skulle froken Andersson och Froken Carlson sova sa nar vi val star panikslagna och skrattar och grater om vartannat over situationen sa kommer var handledare mamma aggie och hennes man pastor sibiya och sager at oss att vi inte behover packa upp vara saker da vi skulle aka in till stan och bo pa ett bed and breakfast. Halleluja raddade ifran bunkern och kackelackorna. Sa nar vi kor ut ifran bushen sa stannar polisen oss, da har det varit ett ran och ranarna hade kort mot just dar vi skulle sova sa de var som polisen sa "out in the field" Tank om vi hade sovit dar och nio ranare hade kommit och "handsup" pa oss! Ibland ar torpa inte sa trist som det later haha!

Nar vi val hittar ett boende sa vill de inte att mamma aggie och pastor sibiay ska sova dar pga av att de ar svarta (jepp efter snart tjugo ar sa finns det fortfarande manniskor som lever kvar i apartheid)
Tillslut hittade vi ett b&b som var bra och anna och jag fick vara egna sangar (vi delar just nu pa en 120 cm sang)
Och nar anna kommer ut ut badrummet sa ar det som pricken over iet en odla i taket. Jag ar vanligtvis inte radd for dem men jag vill inte ha dem nar jag ska sova sa i panik och trotthet ropar vi pa hjalp men den var snabb det lilla livet sa tillslut sa kande vi att det kanske var bast att lata b&b tanten fa vila och inte jaga odlor kl ett pa natten. Och som vanligt sa somnade anna direkt och jag lag stel som en pinne pga av den dar odlan. Da ville jag hem till sverige och till min sang.

Oj vad mkt det blir att lasa nu.

Forskolan och barnen ar toppen forresten och jag har hand om de minsta barnen som ar mellan tva och fyra. Kanslan av att varje morgon motas av 40 glada barn rusande emot sig ar fantastiskt och trots alla odlor och kackelackor sa alskar jag Sydafrika.

Karlek och kramar till er alla!

RSS 2.0